Nieuws uit 2017

december 2017

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/dsw-topman-wil-af-van-vrijwillig-eigen-risico/ar-BBHb0iD?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

DSW-topman wil af van vrijwillig eigen risico

SCHIEDAM (ANP) - Als zorgverzekeringen alleen een verplicht eigen risico kennen en geen vrijwillig eigen risico, dan kan de premie voor iedereen met ruim 20 euro omlaag. ,,Maar beter nog, er zou ruimte zijn het verplicht eigen risico met 50 euro te verlagen."

november 2017

https://www.omft.info/news-posts/kinesiotaping-als-ondersteunende-techniek/

Kinesiotaping als ondersteunende techniek van toegevoegde waarde

Kinesiotaping is in de (sport)geneeskunde niet meer weg te denken. Het aanbrengen van tape lift de huid, wat de functie van de onderliggende spieren beïnvloedt. Ook in de logopedische therapie blijkt kinesiotaping een waardevolle aanvulling bij behandelingen.

Kinesiotaping stimuleert hypotone spieren en inhibeert hypertone spieren. Het aanbrengen van kinesiotape zorgt ervoor dat de huid wordt gelift. De functie van de onderliggende spieren wordt hierdoor beïnvloed; de tonus van de spieren verandert hierdoor. Kinesiotaping wordt binnen de logopedie onder meer benut bij het behandelen van  keelklachten, stemklachten, gespannen spieren (rondom larynx, schouders, buik en rug), pijnklachten, facialisparese, problemen met slikken, kwijlen en openmondgedrag.

http://www.npo.nl/40-tijd-zorgverleners-op-aan-administratie/18-11-2017/AT_2083088

40% tijd zorgverlener gaat op aan administratie

In de uitzending EenVandaag van 18 november wordt het onderzoek van de VvAA onder zorgprofessionals besproken rond de vele tijdrovende administratieve verplichtingen.

De werkdruk in de zorg is enorm hoog en de frustratie onder zorgverleners groot; 40% van de tijd die zorgverleners hebben gaat op aan administratieve taken. Deze verplichte administratieve tijd gaat ten koste van de tijd voor de patiënt. Hoe zinvol is het elke zitting van de patiënt te moeten beschrijven? Vooral als een patiënt voor het eerst komt zijn veel bureaucratische verplichtingen nodig. Over het algemeen zijn meerdere zittingen nodig voor alle adminstratieve verplichtingen in kaart zijn gebracht. Patiënten vragen zich wel eens af wanneer zij nu eens aan de beurt zijn. Alle administratieve rompslomp levert veel frustratie op bij de patiënt, maar vooral bij de zorgverlener. Vaak is sprake van dubbelwerk en er is twijfel aan het nut van alle administratie. Er komen voortdurend nieuwe regels bij. Er zijn veel partijen die regels opleggen aan de zorg; de verzekeraar, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de overheid en de eigen beroepsgroepen. Daardoor is een wirwar aan administratie ontstaan en niemand heeft de bureaucratische regelgeving meer in de hand. Dit moet echt anders. Het is zoveel dat het de zorg verlamt. De zorgverlener wil er voor de patiënt zijn. Daarom moet 50% van alle regeldruk verdwijnen. Je houdt dan een bevlogen zorgprofessional over met voldoende tijd voor zijn patiënten. Daar gaat het om. 

https://www.artsenauto.nl/mooie-woorden/

In ArtsenAuto beschrijft Dienie Koolen de "Mooie Woorden" van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars geven heel graag in discussies over de zorginkoop aan dat ze overleggen met de beroepsvereniging en daarmee in goed gesprek zijn. Ook staan de akkoorden vol van afspraken over uniformiteit in inkoop en index. Weer prachtige woorden. De werkelijkheid is echter anders. Onlangs was de voorzitter van de NVLF op de radio en hij gaf aan dat iedere zorgverzekeraar op zijn eigen wijze regels stelt en dat de logopedisten onder steeds zwaardere druk staan. Een beroepsvereniging mag niet praten over geld en zolang dit niet gebeurt zie ik dat de verzekeraars alle richtlijnen overnemen maar de tijd die daarvoor staat daarin niet meenemen. De tarieven zijn absurd laag. 

https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/zorgpremie-stijgt-met-300-euro-door-rutte-iii/ar-AAuhswY?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

Zorgpremie stijgt met €300 door Rutte III 

De zorgpremie kan stijgen naar €1600 per persoon per jaar in 2021, als het kabinet-Rutte de komende jaren zijn onlangs gepresenteerd beleid niet verandert. Het eigen risico blijft dan de komende jaren bevroren op €385.

oktober 2017

https://www.bnr.nl/player/audio/10070040/10331971

De logopedie staat onder druk. Waar zitten de pijnpunten in de organisatie en wat voor consequenties heeft het als deze zorg steeds verder afbrokkelt?

NVLF-bestuursvoorzitter Michel Dutrée en Karin Neijenhuis, lector 'zorg voor communicatie' aan Hogeschool Rotterdam, waren maandag 30 oktober te gast bij het radioprogramma BNR Beter, als vervolg op de column van de voorzitter in SKIPR.
https://www.skipr.nl/blogs/id3312-pijler-onder-zorgbeleid-vertoont-scheuren.html

Ze vertelden over de mooie kanten van het vak en de waarde van logopedie voor de samenleving, maar ook over de administratieve lastendruk en de beloning van logopedisten in de eerstelijn. De presentatie is in handen van Harmke Pijpers.

         

https://www.nvlf.nl/actueel/2017/openbaar/moeten-logopedisten-ook-gaan-staken

Moeten logopedisten ook gaan staken?

De NVLF krijgt van leden de vraag of het – in navolging van basisschoolleerkrachten – goed zou zijn om te gaan staken. Om op die manier aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en de lage tarieven.

september 2017

http://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/zorgpremie-10-euro-omhoog-om-eigen-risico/ar-AAsgEhm?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

Zorgpremie 10 euro omhoog om eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Om het eigen risico volgend jaar gelijk te houden gaat de zorgpremie in 2018 op jaarbasis met nog eens 10 euro omhoog. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. De vier partijen aan de formatietafel vroegen minister Edith Schippers woensdag 19 september een spoedprocedure in gang te zetten, om de stijging van het eigen risico te voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid schatte eerder al in dat de basispremie volgend jaar maandelijks met zo'n 6 euro zou stijgen. Daar komt nu maandelijks iets meer bovenop.

Eerder op de dag had de Tweede Kamer gevraagd om een brief van informateur Gerrit Zalm. De partijen wilden weten wat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie van plan waren met het eigen risico. Een dag eerder, op Prinsjesdag, stond nog in de begroting dat het eigen risico omhoog zou gaan volgend jaar, van 385 naar 400 euro.

september 2017

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/kamer-houdt-verhoging-eigen-risico-niet-tegen/ar-AArP7t2?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

Kamer houdt verhoging eigen risico niet tegen

DEN HAAG (ANP) - Een voorstel van de oppositie om het eigen risico in de zorg volgend jaar in elk geval niet te verhogen, krijgt niet de steun van de Tweede Kamer. De motie kreeg dinsdag bijval van 73 Kamerleden, 75 volksvertegenwoordigers stemden tegen.

augustus 2017

http://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/achmea-boekt-mooie-cijfers-en-zinspeelt-op-premiestijgingen/ar-AAqdWeL?li=BBoPOOe&ocid=mailsignout

Achmea boekt mooie cijfers en zinspeelt op premiestijgingen

Achmea heeft zijn resultaat in de eerste helft van het jaar flink verbeterd. De kosten daalden en inkomsten uit premies werden opgeschroefd, waardoor een nettowinst van 171 miljoen euro kon worden geboekt. Uit het nieuws van RTL Z blijkt dat het "uiteraard geen houdbare situatie is" om premiestijgingen beperkt te houden, waarmee het bedrijf zinspeelt op een stijging van de zorgpremies. 

juni 2017

https://www.artsenauto.nl/indianenverhalen-2-0/

In Arts en Auto schrijft Dienie Koolen (zorgondernener, logopedist. docent) in haar artikel 'Indianenverhalen' waarom zij de audit/kwaliteitstoets in haar praktijk niet zal herhalen

Dat de patiënten niet beter worden van (een herhaling van) de audit is  inmiddels duidelijk. Patiënten worden door verzekeraars vaak verkeerd geïnformeerd. 

Het stuit tegen de borst dat vooral het administratieve proces wordt getoetst. De toezeggingen voor minder administratieve druk komen in de praktijk niet uit. Er is sprake van een steeds hoger wordende en stijgende tijds- en administratiedruk en daarbij een achterblijvende beloning. 

Dienie: "Na de toets kreeg ik van enkele zorgverzekeraars een verhoging van het tarief, van anderen niet omdat ze zelf nog eisen er bovenop stelden. Gewoon, omdat het kan. Nu ik de toets niet herhaal, gaat het tarief weer naar beneden en heeft een lage behandelindex ineens ook geen waarde. Dat ik nog steeds veel tijd bezig ben met het vastleggen van de vele gegevens en dat de onkosten van cursussen en software stijgen wordt niet meegenomen. Patiënten worden door verzekeraars vaak verkeerd geïnformeerd. Dat de patiënten niet beter worden van een herhaling van de audit is me inmiddels duidelijk".

april 2017

http://www.lichtopzorg.nl/

Ouders met kleine kinderen zijn vaker verkouden

Ouders van jonge kinderen zijn vaker verkouden dan andere Nederlanders. Het gaat daarbij veelal om een infectie van de bovenste luchtwegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

januari 2017

http://www.lichtopzorg.nl/nieuws.html

*Kamervragen over werkdruk huisartsen (zie ook het *2e bericht onder deze link over hoge werkdruk)

De SP heeft aan minister Schippers kamervragen gesteld over de hoge werkbelasting bij huisartsen


De aanleiding voor de vragen is het besluit van een huisarts in Leiden om geen afvinklijstjes van zorgverzekeraars meer in te vullen. De huisarts heeft dit besluit genomen nadat twee collega's hebben besloten te stoppen met hun praktijk vanwege de hoge werkdruk. Deze werkdruk wordt volgens hem mede veroorzaakt door de bureaucratie die zijn intrede heeft gedaan. De SP wil dat de minister uitzoekt hoeveel huisartsen voortijdig stoppen en wat de reden daarvan is. Uit onderzoek blijkt dat ruim zeventig procent van de huisartsen overspannenheid bij zichzelf constateert.  

*Werknemers in de zorg vinden werkdruk bovengemiddeld hoog

Werknemers in de gezondheidszorg ervaren een bovengemiddeld hoge werkdruk. Ook geven zij aan minder ruimte te hebben hun werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten. Bovendien is de emotionele belasting er hoger dan gemiddeld. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en TNO. De helft van de werknemers in de gezondheids- en welzijnszorg zei vorig jaar vaak heel veel werk te moeten verzetten. Verder zei 43 procent vaak erg snel te moeten werken en 35 procent moest vaak extra hard werken.

Een hoge werkdruk kan tot lichamelijke of psychische klachten leiden en daarmee tot verzuim. Een belangrijke factor om dat te voorkomen, is de mate waarin men zelfstandig en naar eigen inzicht het werk kan inrichten. In de gezondheids- en welzijnszorg is de mate van autonomie betrekkelijk laag. Het percentage werknemers dat zegt het eigen werktempo te kunnen bepalen, is met 46 procent een stuk kleiner dan bij alle werknemers samen: 57 procent.

 

 
 

Naam