Nieuws uit 2015

september 2015

http://nos.nl/artikel/2058991-veel-mensen-niet-naar-arts-vanwege-eigen-risico.html

Veel mensen niet naar arts vanwege eigen risico

http://nos.nl/artikel/2057300-staatssecretaris-van-rijn-uitgefloten-op-zorgmanifestatie.html

Staatsscretaris van Rijn uitgefloten op zorgmanifestatie

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) heeft in Amsterdam duizenden deelnemers
aan de manifestatie Red de Zorg toegesproken. Hij herhaalde dat de politiek nu moeilijke keuzes moet maken om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden. Het publiek floot de staatssecretaris voortdurend uit.

Vanmorgen riep Van Rijn de FNV op met hem te overleggen over de toekomst van de zorg. Hij wil "samen kijken" hoe het straks moet en kan worden. "Daarbij mag en kan de FNV niet aan de zijlijn blijven staan. Dus: Ton, kom terug aan tafel."

Ton is Ton Heerts, de voorzitter van de FNV. De vakfederatie is de organisator van een demonstratie tegen bezuinigingen in de zorg. Wekenlang deden bekende mensen als Humberto Tan en Frits Barend Nederlanders een oproep om naar het protest 'Red de zorg' te komen.

De demonstranten zich op het Damrak en liepen naar het Westerpark, waar de staatssecretaris zijn toespraak hield. Onder luid gejoel en gefluit vertrok de bewindsman weer van het podium.

De protestbijeenkomst roept ook kritische reacties op. Belangenorganisaties voor mensen die zorg nodig hebben, deden niet mee aan de organisatie van de demonstratie. Zij vinden dat de FNV zich te veel richt op het behoud van banen, terwijl zij zich meer zorgen maken over de inhoud van de zorg.

De FNV doet er in elk geval alles aan om Nederland op de been te krijgen. Er worden gratis treinkaartjes uitgedeeld en op radio en televisie riepen bekende Nederlanders op tot actie.

De volkspetitie Red de Zorg is sinds mei door 800.000 mensen ondertekend.

http://nos.nl/artikel/2057089-sp-wil-zorgverzekeraars-afschaffen.html

SP wil zorgverzekeraars afschaffen

Als zorgverzekeraars worden afgeschaft en hun taken worden overgenomen door een landelijke voorziening, wordt de zorg zowel beter als betaalbaarder. Dat schrijft de SP in het plan 'De zorg is van ons', dat vanaf vandaag beschikbaar is. De partij liet het plan doorrekenen door het CPB en dat concludeert dat 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zouden zijn.

De SP pleit in het plan voor het afschaffen van de zorgverzekeraars, invoering van een publieke basisverzekering, afschaffen van het eigen risico en voor een gemeentelijk basispakket dat het recht op zorg garandeert. Ook wil de partij dat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt.

juni 2015

http://nos.nl/artikel/2040664-schippers-maakt-gebaar-richting-huisartsen.html

Schippers maakt gebaar richting huisartsen


Minister Schippers van Volksgezondheid wil de huisartsen tegemoetkomen in hun eis om gezamenlijk met zorgverzekeraars te kunnen onderhandelen over hun contract. Op een manifestatie van bezorgde huisartsen in Amsterdam zei Schippers dat huisartsen regionaal of landelijk met de verzekeraars moeten kunnen onderhandelen.

mei 2015

http://nos.nl/artikel/2036775-meevaller-in-de-zorg-wat-betekent-dat-voor-u.html

Meevaller in de zorg: wat betekent dat voor u?

Voor het tweede jaar op rij is er sprake van een flinke financiële meevaller voor het kabinet in de zorg. Wat betekent de meevaller voor u?

maart 2015

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/fysios-voelen-zich-gechanteerd-door-verzekeraars

Fysio's voelen zich gechanteerd door zorgverzekeraars

Fysiotherapeuten voelen zich onder druk gezet en gechanteerd door zorgverzekeraars. Op het moment dat ze het aantal behandelingen dat in de polis staat, ook daadwerkelijk uitvoeren bij patiënten, klopt de verzekeraar aan voor 'een goed gesprek'. Dat kan er voor zorgen dat patiënten minder behandelingen krijgen dan ze eigenlijk nodig hebben.

Wat betreft de logopedie staat de behandeling ook onder druk vanwege de behandelindex. De cliënt wordt tijdens een niet afgerond behandeltraject naar huis gestuurd omdat de logopedist volgens de zorgverzekeraars teveel behandelingen geeft en daarom geen contract meer krijgt aangeboden. 

http://nos.nl/artikel/2024157-huisartsen-spijkeren-manifest-op-ministerie-vws.html

Huisartsen spijkeren manifest op minesterie VWS

Huisartsen komen opnieuw in actie tegen de machtspositie van zorgverzekeraars.
Leden van de actiegroep dreigen de samenwerking met zorgverzekeraars op te schorten als de politiek en de verzekeraars niet tegemoet komen aan hun wensen.

februari 2015


http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/nieuw-zorgplan-minder-kiezen-minder-betalen

Nieuw zorgplan: minder kiezen, minder betalen


http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/nieuwe-zorgplannen-schippers-oogsten-kritiek

Nieuwe zorgplannen Schippers oogsten kritiek

"Lage inkomens lijken nog steeds een forse financiële prikkel te krijgen om naar de zorgaanbieder te gaan die de zorgverzekeraar voorschrijft, zonder dat deze gecontracteerde zorg aantoonbaar betere zorg is. De macht van zorgverzekeraars lijkt nauwelijks beperkt te worden en de kwaliteit van zorg krijg geen prioriteit."


http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/schippers-omzeilt-eerste-kamer-met-nieuw-zorgplan


Schippers omzeilt Eerste Kamer met nieuw zorgplan. Dit zorgplan hoeft niet door de Eerste Kamer, en juist die Eerste Kamer stemde tegen het vorige plan.

http://nos.nl/artikel/2017558-kabinet-komt-met-alternatief-voor-zorgwet.html

Kabinet komt met een alternatief voor zorgwet

Via een omweg lijkt het kabinet toch de vrije artsenkeuze te willen beperken. Door middel van de aanpak in financiën worden zo vooral mensen met lage inkomens naar die zorgaanbieders gestuurd die de zorgverzekeraar voorschrijft, alleen omdat die zorgaanbieders een contract hebben met de zorgverzekeraar. Daarbij wordt niet aangetoond dat deze gecontracteerde zorg ook aantoonbaar betere zorg is. 


januari 2015

http://nos.nl/artikel/2015588-ruzie-tussen-zorgverzekeraars-loopt-verder-op.html

Ruzie tussen zorgverzekeraars loopt verder op

http://nos.nl/artikel/2014041-huisartsen-in-wurggreep-zorgverzekeraars.html

Ook de huisartsen in de wurggreep van zorgverzekeraars.
Die ongelijke verdeling van de macht tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders heeft volgens de huisartsen rechtstreeks invloed op de inhoud en de kwaliteit van de zorg.

 
 

Naam