Nieuws uit 2014


december 2014

http://nos.nl/artikel/2010538-zorgverzekeraars-dicteren-hoe-het-gaat.html

Zorgverzekeraars dicteren hoe logopedisten moeten werken

Fysiotherapeuten, logopedisten en huisartsen klagen allemaal dat zorgverzekeraars de voorwaarden dicteren waaronder de zorgverleners werken. Er valt niet te onderhandelen, zeggen ze. Het is tekenen bij het kruisje, anders krijg je geen contract.

Het tarief dat logopedisten krijgen ligt al drie jaar een kwart onder het tarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit jaarlijks vaststelt. Dat is een maximumtarief dat precies omschrijft welke prestaties logopedisten moeten leveren en wat daarvoor een redelijke vergoeding is.

Achmea stuurde zijn contractvoorstel in september. Logopedisten kregen vier weken om het te accepteren of niet. De Zorgautoriteit had toen nog niet eens zijn tarief vastgesteld. Daarbij is het zo dat de verzekeraars steeds meer administratieve eisen stellen. Per saldo blijft er minder tijd over voor de zorg aan de patiënt en moeten logopedisten meer in hun vrije tijd werken.

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/nationaal/wat-verandert-er-precies-in-de-nieuwe-zorgwet/ar-BBh029Z?ocid=mailsignout

Wat verandert er precies in de nieuwe zorgwet?

Het kabinet heeft een crisis afgewend. Het komt nu met een paar kleine wijzigingen in het wetsvoorstel. Maar of de drie senatoren die eerder tegenstemden daarmee over de streep worden getrokken, is maar zeer de vraag. Het grootste bezwaar tegen de wet, de beperking van de vrije aftsenkeuze, blijft overeind, schrijft de Volkskrant. Wat verandert er dan wel?

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/nationaal/kabinet-op-knappen-artsenkeuze-lijkt-waterloo-van-rutte-ii-te-worden/ar-BBgUEo5?ocid=mailsignout


Kabinet op knappen: artsenkeuze lijkt Waterloo van Rutte II te worden

Minister Schippers, die de afgelopen twee jaar de maatregel vorbereid heeft met de sector, binnen de coalitie en met de bevriende oppositiepartijen D66, Christenunie en de SGP, is woest. Volgens de welbekende 'bronnen aan het Binnenhof' is de kans aanzienlijk dat zij opstapt als het plan er niet alsnog doorheen komt. Als dat gebeurt valt zeer waarschijnlijk ook het doek voor Rutte II.

Volgens de dissidenten heeft men vooraf aangegeven te willen meewerken aan een oplossing. Daar de wet pas in 2016 van kracht gaat was er volgens hen bovendien geen haast met de stemming die gisteren plaatsvond. Minister Schippers zou hun de gevraagde ruimte echter niet geboden hebben.

http://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/plan-nieuwe-zorgpolis-sneuvelt-in-senaat/ar-BBgSeNI?ocid=mailsignout

Plan nieuwe zorgpolis sneuvelt in Senaat

DEN HAAG (ANP) - Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan. Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich dinsdag tegen het plan waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/eerste-kamer-zet-streep-door-beperken-vrije-artsenkeuze

Eerste Kamer zet streep door beperken vrije artsenkeuze

Patiënten kunnen voorlopig zelf blijven kiezen naar welke specialist zij gaan. Het wetsvoorstel waardoor zorgverzekeraars een nieuwe polis konden introduceren die alleen behandelingen vergoedt door artsen met wie zij een contract hebben, is van de baan.


http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/artsen-en-bonden-blij-met-vervallen-zorgwet

Artsen en bonden blij met vervallen zorgwet

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Consumentenbond en Abvakabo zijn zeer te spreken over de stemming in de Eerste Kamer vanmiddag, waarbij een zorgwet die de vrije artsenkeuze aan banden zou leggen, van tafel werd geveegd.

"Dit is fantastisch nieuws", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. "We hebben ons met zo'n 70 andere organisaties hard gemaakt om de vrije artsenkeuze te laten bestaan en het is goed te zien dat daar nu naar geluisterd is. De randvoorwaarden voor het doorvoeren van deze wet waren niet op orde. Het zou de kwaliteit echt niet ten goede komen en daarom is het goed nieuws dat het wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer komt.

november 2014

http://www.npo.nl/arena/26-11-2014/VPWON_1232557
NPO EO Arena Uitzendinggemist Wo 26 nov 2014

De zorgpremie is te hoog

De zorgverzekering wordt volgend jaar fors duurder. Is die premiestijging echt noodzakelijk? Of kan de zorg en dus ook de premie best goedkoper? Daarover een discussie in Arena. Klik op bovenstaande link.

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/nationaal/het-cda-wil-een-provisieverbod-bij-zorgpolissen/ar-BBeDqkb?ocid=mailsignout

Het CDA wil provisieverbod bij zorgpolissen nu duidelijk is dat hierdoor niet altijd in het belang van de klant wordt geadviseerd.

Het is ongewenst dat vergelijkingssites verdienen aan het verkopen van zorgpolissen. Net als bij hypotheken zou er een verbod op provisies moeten gelden. Dat heeft CDA-parlementariër Hanke Bruins Slot vanmiddag gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

Vergelijkingssites zeggen onafhankelijk te zijn, maar zijn soms in handen van een zorgverzekeraar zoals Independer dat eigendom is van Achmea (Zilveren Kruis, Avéro). Daarnaast is onduidelijk welke commissie de sites ontvangen bij de verkoop van polissen. “Ze lijken onafhankelijk”, zegt Bruins Slot.

Verleden jaar bleek uit onderzoek van deze krant dat vergelijkingssites tot wel 100 euro per commissie ontvangen voor verzekerden die overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar. Bruins Slot:

“In de financiële sector is geconstateerd dat de provisiebetaling voor een prikkel zorgde bij adviseurs en bemiddelaars om producten van een bepaalde aanbieder te verkopen. Hierdoor wordt niet altijd in het belang van de klant geadviseerd.”

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/nationaal/budgetpolis-schuurt-met-de-wet/ar-BBeU5CV?ocid=mailsignout


Budgetpolis schuurt met de wet. Hoe zit het met de vrije artsenkeuze?

Patiënten met een budgetpolis die een arts bezoeken waarmee de verzekeraar geen contract heeft, kunnen mogelijk veel meer kosten vergoed krijgen dan zorgverzekeraars doen voorkomen. Ze moeten dan wel een juridische strijd gaan voeren.

http://www.nu.nl/geldzaken/3940828/duurdere-aanvullende-premies-ouderen.html

Duurdere aanvullende premies voor ouderen

Hoe ouder de verzekerde, hoe hoger de premie voor de aanvullende verzekering.
Dat geldt volgens de Consumentenbond bij drie van de vier grote verzekeraars (Zilveren Kruis Achmea, CZ en VGZ).

15 miljoen korting op logopedie onverantwoord!!


Geüpload door NVLF Logopedie op YouTube

Logopedisten roepen de Tweede Kamer op om de structurele bezuiniging van 15 miljoen euro op logopedie tegen te gaan. Het ministerie van VWS heeft deze korting ingeboekt omdat zorgverzekeraars logopedische zorg 25 procent onder het officiële NZa-tarief inkopen. Maar volgens de Nederlandse vereniging van Logopedie en Foniatrie (NVLF) dwingen zorgverzekeraars een te lage vergoeding af die niet verantwoord is. Logopedisten zien dat patiënten de dupe worden omdat de kwaliteit van zorg onder de lage tarieven te lijden heeft. Zorgverzekeraar VGZ maakt bekend de basiszorgpremie te verhogen met €20,00 per maand. Inmiddels is bekend dat alle grote zorgverzekeraars de zorgpremies hebben verhoogd, ondanks de winst (tot wel 159 euro) die zij per verzekeringnemer boeken. 
Volgend jaar stijgt het verplicht eigen risico naar 375 euro. Het eigen risico kan met maximaal 500 euro verhoogd worden tot 875 euro. Tevens wordt het kiezen van eigen artsen flink duurder en vrijwel onmogelijk voor lagere inkomens.

http://www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/zorgverzekeraars-cz-en-ohra-verhogen-premies/ar-BBdtHPV

Zorgverzekeraars CZ en Ohra verhogen premies

http://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/zorgpremies-tot-nu-toe-allemaal-omhoog/ar-BBdIc32

Zorgpremies tot nu toe allemaal omhoog


http://www.nu.nl/geldzaken/3925756/vgz-verhoogt-premie-zorgverzekering.html

Zorgverzekeraar VGZ heeft als eerste grote verzekeraar de premies voor komend jaar bekendgemaakt. De goedkoopste basisverzekering wordt 97,95 euro per maand, dat is ruim 20 euro meer dan de goedkoopste basisverzekering die VGZ momenteel aanbiedt.

Peter Ruys, directeur van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl, verwacht dat ook andere zorgverzekeraars de premie zullen verhogen. Tevens ziet Ruys dat het gat tussen natura- en restitutieverzekeringen steeds groter wordt. "Deze trend, dat vrije zorgkeuze steeds duurder wordt ten opzichte van de natura- en budgetpolissen, zullen we bij meer verzekeraars gaan zien. Voor de consument die wat keuzevrijheid wil inleveren voor een lagere premie valt er dus veel te besparen."
Peter Ruys hekelt de toenemende prijsverschillen tussen de budget en restitutiepolis. 'Ik durf niet te voorspellen of consumenten nu massaal voor een budgetpolis zullen kiezen, want er heerst een bepaald wantrouwen jegens de verzekeraars.' De praktijk zal straks uitwijzen wat zwaarder weegt, het wantrouwen of het huishoudboekje. Ruys: 'Voor een gezin met een restitutiepolis betekent het een lastenverzwaring van 400 euro per jaar. Veel gezinnen zullen dit niet kunnen opbrengen.'

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/vgz-maakt-zelf-kiezen-arts-flink-duurder~a3788060/

Aangezien VGZ een marktaandeel van 25 procent heeft, verwacht ook vergelijkingssite Independer dat de andere grote zorgverzekeraars "flinke verhogingen" zullen aankondigen. "Door de relatief lage premie van budgetpolissen zullen meer mensen hiervoor kiezen."

De kleine zorgverzekeraar DSW maakte in september als eerste de premie voor 2015 bekend. Zowel de premie voor de basis- als de aanvullende verzekering blijft gelijk. De premie van dit jaar wordt met terugwerkende kracht verlaagd.

http://www.nu.nl/zorgverzekering/3916508/zorgverzekering-kan-honderden-euros-goedkoper.html

Nederlanders kunnen honderden euro's besparen door kritisch naar hun zorgverzekering
te kijken.

De Consumentenbond stelt dat de premies moeten dalen, omdat de behaalde winst over 2013 en de hoge reserves terug zouden moeten vloeien naar de klant. De Consumentenbond hekelt de hoogte van de zorgpremie. De bond is van mening dat de premie volgend jaar een stuk goedkoper kan, omdat de vier grote zorgverzekeraars over 2013 flinke winst hebben geboekt en maar liefst 9,7 miljard euro in kas hebben. Dat is een stuk meer dan nodig is.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de winst van Achmea, CZ, Menzis en VGZ is gestegen tot 1,4 miljard euro. Dat is ruim 16 procent meer dan in 2012. Per verzekerde is er 116 euro winst gemaakt. VGZ maakte zelfs 159 euro winst per verzekeringnemer. Achmea, CZ, Menzis en VGZ hebben samen ruim 90 procent van de markt in handen.
De directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, zegt dat de verzekeraars 5,8 miljard euro
 meer aan reserves hebben dan wettelijk verplicht is. De bond vindt het dan ook niet meer dan eerlijk dat de zorgverzekering wordt verlaagd en de consument eenmalig een paar tientjes in eigen zak kan steken.       

oktober 2014

Logopedie bedreigd door lage tarieven zorgverzekeraars

 
 

Naam